Wordt het een elektrische boiler of een warmtepompboiler? Lees hier alles over de verschillen en de voordelen van beide opties om tapwater te verwarmen.
Het tapwater van je woning verwarmen kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een elektrische boiler en een warmtepompboiler. De laatste jaren is de warmtepompboiler in opkomst, doordat steeds meer mensen kiezen voor duurzamere manieren van verwarmen. Wat zijn nu precies de verschillen tussen een elektrische boiler en warmtepompboiler? Welke voordelen en nadelen hebben beide opties? In dit artikel lees je meer over hoe je onderscheid kunt maken tussen beide soorten boilers en hoe je de juiste keuze kunt maken tussen een elektrische boiler of warmtepompboiler.
Het belangrijkste verschil tussen een elektrische boiler of warmtepompboiler is de manier waarop water wordt verwarmd. Bij een elektrische boiler wordt enkel elektriciteit gebruikt om het water op te warmen. Bij een warmtepompboiler wordt het water verwarmd met behulp van de warmte uit de omgeving. Het rendement van een warmtepompboiler is daarmee een stuk hoger dan van een elektrische boiler. Daar staat tegenover dat de aanschafwaarde van een warmtepompboiler een stuk hoger ligt dan van een elektrische boiler. Waar een warmtepompboiler vooral hogere opstartkosten heeft en lagere gebruikskosten, zijn de aanschafkosten van een elektrische boiler een stuk lager, maar betaal je in verhouding weer wat meer voor het gebruik. Er zijn gelukkig wel subsidies beschikbaar om het hoge startbedrag van een warmtepompboiler wat omlaag te krijgen.
Doordat warmtepompboilers warme lucht onttrekken uit de omgeving voor het verwarmen van het tapwater, is dit type boiler ideaal voor warmere klimaten. In een warmer klimaat zorgt een warmtepompboiler voor een optimaal rendement. Bovendien blaast deze boiler de koude lucht weer uit, waardoor de ruimte tegelijkertijd gekoeld wordt. Woon je in een kouder klimaat, dan is een warmtepompboiler wellicht niet de meest energie-efficiënte optie. De boiler moet dan extra hard werken om de koude lucht op te warmen. In zo’n geval zou de elektrische boiler een beter alternatief zijn. Beide boilers hebben als voordeel dat ze makkelijk te installeren zijn. Je sluit ze aan op de waterleiding, laat de boiler vollopen met water en stopt de stekker in het stopcontact en je kunt ermee aan de slag. In Nederland hebben we een gematigd zeeklimaat, dit houd in dat we geen strenge winters en ook geen strenge zomers hebben. Tot een tempratuur van +7° C werkt een warmtepomp perfect, gelukkig gaan we hier in Nederland niet vaak onder, een warmtepomp werkt in Nederland dus goed!
Naast de overweging warmtepompboiler vs. elektrische boiler is het belangrijk om een winkel te kiezen waar je een betrouwbaar product kunt kopen en een goede service ontvangt. Of je nu kiest voor een elektrische boiler of warmtepompboiler, bij BoilerGarant vind je een passend product. We hebben een uitgebreid assortiment aan warmtepompboilers en elektrische boilers, zoals design boilers, horizontale boilers, anti-kalk boilers en RVS boilers. De warmtepompboilers die worden aangeboden zijn van het merk Tesy en verkrijgbaar met een warmwatervat van 100 liter tot en met 260 liter.
Meer weten over een warmtepompboiler?
Vul enkele vragen in en weet precies welke boiler of warmtepompboiler past bij jouw situatie
Vul enkele vragen in en wij berekenen welke boiler precies past bij jouw situatie.
We doen onze uiterste best om een zo goed mogelijk advies te geven. Het kan echter zijn dat in jouw situatie een grotere boiler beter is. Zo gaan wij er vanuit dat als je bijv. met 5 personen in één huishouden bent, je zonder problemen de douche of het bad kan gebruiken verspreidt over de dag.
Wil je met 5 personen direct achter elkaar kunnen douchen? Dan is een grotere hoeveelheid warm water nodig en ook een grotere boiler. In de praktijk zal het in veel gevallen zo zijn dat er enige tijd tussen de douchebeurten in zit. Daardoor kan het water weer opwarmen na de laatste douchebeurt.
Ga naar de winkelwagen om je bestelling af te ronden, of druk op verder winkelen om terug te gaan naar het product.