Naar inhoud
Koop nu je (warmtepomp)boiler of kachel met een leuke korting!
0

Sinds de nieuwe 0% BTW-regeling zoekt Nederland meer naar zonnepanelen

Zoekvolume voor zonnepanelen gestegen met 54% sinds 1 januari

De BTW voor het kopen en installeren van zonnepanelen is sinds januari 2023 0%. Door de daling van 21% naar 0% en de huidige salderingsregeling, stappen steeds meer particulieren over op zonnepanelen. Het zoekgedrag naar “zonnepanelen” is sinds de daling van de regeling toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van BoilerGarant. Het maandelijkse zoekvolume voor zonnepanelen was in 2023 165.000 in de zoekmachine van Google.

Om aandacht voor zonnepanelen kun je vandaag de dag niet heen. Zo heeft de overheid een doelstelling opgesteld voor het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en het verhogen van het duurzame energiegebruik met behulp van zonnepanelen. De media spelen hier dagelijks op in. We worden immers steeds afhankelijker van energie voor het dagelijks gebruik van apparaten zoals koffiezetapparaten, televisies, laptops, telefoons, koelkasten en wasmachines.

Om ook toekomstgericht met energie om te gaan, stimuleert de overheid duurzaam energiegebruik. Hierin voorzien zonnepanelen. Met het oog op de doelstelling, duurzame energie te bevorderen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, heeft de overheid besloten om 0% BTW te heffen op het installeren en kopen van zonnepanelen. Deze heffing is per 1 januari 2023 in gang gezet.

Maandelijks zoekvolume naar “zonnepanelen” van 165.000

Steeds meer Nederlanders zijn bewust van de urgentie van duurzame energie en het nut van zonnepanelen. Dat de bewustwording rondom zonnepanelen toeneemt, wordt bevestigd door het maandelijks zoekverkeer vanuit de zoekmachine Google. Inmiddels heeft de zoekterm ‘zonnepanelen’ in het eerste kwartaal van 2023 een maandelijks volume van 165.000. Terwijl dit in het eerste kwartaal van 2022 54,8% lager lag. Andere populaire zoektermen rondom zonnepanelen, zijn: zonnepanelen kopen (60.500 zoekvolume per maand), subsidie zonnepanelen (14.800 zoekvolume per maand) en kosten zonnepanelen (9.900 zoekvolume per maand).

Energie opwekken uit een gratis en onuitputtelijke bron

Zonnepanelen zijn één van de meest populaire manieren om energie op te wekken. Dankzij de opkomst van deze technologie is het mogelijk om zowel op een duurzame als betaalbare manier energie op te wekken. Zonnepanelen veroorzaken geen uitstoot van broeikasgassen waardoor het milieu wordt beschermd, dat maakt de oplossing duurzaam. Daarnaast maakt het opwekken van zonne-energie geen geluid.

Energie wordt met zonnepanelen opgewerkt uit een gratis en onuitputtelijke bron: de zon, hierdoor wordt er op de lange termijn geld bespaard. Een andere manier om geld te besparen op zonnepanelen is de salderingsregeling. Hierbij ontvangt een particulier geld toe bij extra energieopwekking. Verder hebben de prijsstijgingen van energieaanbieders geen effect op de energierekening.

Het animo voor zonnepanelen stijgt

Sinds de 0% heffing op het installeren en kopen van zonnepanelen, doet zich een trend voor rondom het zoekwoord ‘zonnepanelen’. Nederland zoekt sinds het eerste kwartaal van 2023 meer naar ‘zonnepanelen’ met een commerciële zoekintentie. Waar in het vierde kwartaal van 2022 het zoekvolume nog lag op een gemiddelde van 110.000 per maand is dit in het eerste kwartaal van 2023 gestegen naar een gemiddelde van 165.000 per maand. De nieuwe regeling lijkt hiervan de oorzaak te zijn. 

Financiële compensatie ontvangen voor te veel energie

De salderingsregeling, die door de overheid is ingevoerd, is een belangrijk onderdeel in de keuze voor zonnepanelen. Met deze regeling wordt overtollige energieopwekking terug geleverd aan het elektriciteitsnet en krijgt de consument hiervoor financiële compensatie. Huishoudens profiteren van dit geld bij een overschot aan energie. Echter wordt de prijs voor teruggave van stroom aan het elektriciteitsnet vanaf 2025 aanzienlijk lager. Huishoudens lopen hierdoor geld mis bij een overschot aan opgewekte energie. Er zijn een aantal manieren om terug te verdienen op zonnepanelen zonder de salderingsregeling. 

1. Tapwater verwarmen

Een manier om geld terug te verdienen op zonnepanelen, zonder salderingsregeling, is het verwarmen van het tapwater met onbenutte zonne-energie. Tapwater wordt gebruikt bij het douchen, wassen of koken. Dit water wordt verzameld met een (warmtepomp) boiler en verwarmt met behulp van zonne-energie. Een warmtepompboiler maakt het mogelijk om het gehele jaar door het water op temperatuur te brengen, ook in de winter. Door het tapwater te verwarmen blijft de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt benut, waardoor er geen geld verloren gaat.

2. Zelfverbruik verhogen

Terugverdienen op zonnepanelen kan ook door het verhogen van het zelfverbruik van de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Bijvoorbeeld door elektrische apparaten te gebruiken als de zon schijnt en de panelen energie opwekken. Of door de wasmachine of vaatwasser aan te zetten overdag in plaats van 's avonds. Slimme apparaten, zoals slimme stekkers en thermostaten, kunnen helpen om het zelfverbruik te verhogen door het energieverbruik te optimaliseren. Bijvoorbeeld door de verwarming automatisch aan te zetten wanneer de zon schijnt en de panelen energie opwekken. Of vervang de verlichting door Ledverlichting.

3. Batterij opslaan

Een andere optie is om de opgewekte zonne-energie op te slaan in een batterij. Deze batterij kan thuis geïnstalleerd worden om overtollige energie op te slaan. Door een batterij te gebruiken wordt het stroomnet verlicht en energie duurzaam gebruikt. Met deze oplossing wordt de energie gebruikt wanneer het nodig is, zonder dat het huishouden afhankelijk is van de salderingsregeling. De aanschafkosten en milieubelasting voor een batterij zijn echter fors.

In het algemeen is het verhogen van het zelfverbruik en het benutten van onbenutte energie de meest effectieve manieren om terug te verdienen op zonnepanelen zonder salderingsregeling. 

Bekijk hieronder de video voor meer informatie over de iBoost.

Zijn zonnepanelen de toekomst?

Door de daling van 21% naar 0% en de huidige salderingsregeling, stappen steeds meer particulieren over op zonnepanelen. Maar voor veel Nederlanders zijn zonnepanelen ook een enorme investering. De oriëntatie op het zoekwoord ‘kosten zonnepanelen’ is niet voor niets 9.900 zoekvolume per maand in het eerste kwartaal van 2023 ten opzichte van 6.600 zoekvolume per maand in het eerste kwartaal van 2022. Hoewel de wil om zonnepanelen aan te schaffen er is, blijft de financiële investering een belangrijke overweging.

Nog meer uit je zonnepanelen halen?

Wanneer jij meer zonne-energie opwekt dan je gebruikt, lever je dit overschot terug aan het net. Op dit moment krijg je hier nog een vergoeding voor, maar dat gaat veranderen. Wanneer de salderingsregeling wijzigt, is het zonde om jouw overschot niet te benutten. Met behulp van de Solar iBoost kun je dit tegen gaan.

De Solar iBoost is een apparaatje waarmee je jouw onbenutte zonne-energie door kunt sturen naar een elektrische boiler. De elektrische boiler warmt het water op met behulp van de zonne-energie en fungeert als wateraccu. Zo benut jij jouw overschot aan zonne-energie, wat je anders terug had moeten leveren. De Solar iBoost is eenvoudig te installeren met behulp van de meegeleverde installatiehandleiding. Daarnaast is de Solar iBoost eenvoudig in gebruik: haal meer uit uw zonne-energie, zonder in te leveren op comfort!

Bekijk de Solar iBoost

Lees ook deze blogs

Wat kost het om te douchen?

Een duurzame elektrische boiler zorgt ervoor dat je milieuvriendelijk en voor minder geld je dagelijkse douche kunt nemen. Lees er alles over in ons blog.