Naar inhoud
Ontvang een geheel vrijblijvende offerte voor jouw boiler installatie! Klik hier voor meer details.
0

Boiler onderhoud

Een elektrische boiler zorgt dagelijks voor warm water, maar zonder goed onderhoud kan de efficiëntie afnemen en kunnen storingen ontstaan. Regelmatig boiler onderhoud verlengt de levensduur, voorkomt problemen en bespaart energie. Op deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe je jouw boiler onderhoud het beste aanpakt en wanneer het slim is om een specialist in te schakelen.

Waarom is onderhoud aan je boiler belangrijk?

Een goed onderhouden boiler werkt efficiënter en gaat langer mee. Met regelmatig onderhoud van je boiler voorkom je kalkaanslag, storingen en onnodig energieverbruik. De voordelen van goed onderhoud:

  • Langere levensduur: Voorkomt slijtage en verlengt de levensduur van de boiler.
  • Energiezuinig: Een schone boiler verbruikt minder stroom.
  • Minder kans op storingen: Regelmatige controle voorkomt onverwachte defecten.
  • Betere waterkwaliteit: Voorkomt ophoping van vuil en kalk in de boiler.

Wil je weten hoe je jouw boiler onderhoud het beste uitvoert? Volg het onderstaande stappenplan!

Stappenplan: zelf je boiler onderhouden

Met dit stappenplan kun je eenvoudig zelf onderhoud aan je boiler uitvoeren.

Stap 1: Schakel stroomtoevoer  en de watertoevoer af

Voor je begint, zet je de boiler uit en haal je de stekker uit het stopcontact. Dit voorkomt ongelukken en zorgt ervoor dat je veilig te werk kunt gaan. Draai ook de kraan voor de watertoevoer naar de boiler dicht en eventueel ook de hoofdkraan van het water.

Stap 2: Ontkalk de boiler

Kalkaanslag vermindert de efficiëntie van de boiler en verhoogt het energieverbruik. Laat de onderdelen uit de boiler een nacht weken in azijn. Bekijk hier het stappenplan voor het ontkalken.

Stap 3: Controleer de anode

Veel elektrische boilers hebben een magnesiumanode die helpt om kalkaanslag en corrosie te voorkomen. Controleer deze eens in de 2 (bij Bi-Light, Anti-Kalk of BelliSlimo boilers) tot 5 jaar (bij ModEco boilers) en vervang hem als hij versleten is.

Stap 4: Controleer de waterdruk

Een te hoge of te lage waterdruk kan de prestaties van de boiler beïnvloeden. Controleer de overdrukventiel en stel deze indien nodig bij volgens de richtlijnen van de fabrikant. Indien er geen water uitkomt wanneer je de overdrukventiel opent, of als het blijft lekken nadat het gesloten is, dient de ventiel vervangen te worden.

Stap 5: Controleer de thermostaat en verwarmingselementen

Een boiler met een slecht werkende thermostaat kan te veel of te weinig verwarmen, wat energieverspilling veroorzaakt. Test de instellingen en laat een professional het element vervangen als het defect is. Met een multimeter kan je testen of het verwarmingselement nog correct functioneert.

Stap 6: Vul en test de boiler

Vul de boiler weer met water, sluit de stroom aan en test of alles correct werkt. Controleer op lekkages en zorg ervoor dat de boiler binnen enkele minuten weer warm water levert.

Onderhoud laten doen? Kies voor BoilerGarant!

Wil je zeker weten dat jouw boiler onderhoud goed wordt uitgevoerd? Bij BoilerGarant bieden we professionele onderhoudsservices voor elektrische boilers. Onze specialisten zorgen ervoor dat je boiler optimaal blijft werken, zodat je energie bespaart en storingen voorkomt.

Vragen of opmerkingen? Wij staan voor je klaar!

Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.